Latest News

Fashion

Wednesday, June 21, 2017

អាហារដែលបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាម

តើអាហារប្រភេទណាដែលអ្នកមិនគួទទួលទានដើម្បីកាត់បន្ថយបរិមាណជាតិស្ករក្នងសសៃឈាម     

ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 អ្នកដឹងអំពីសារៈសំខាន់​នៃការជ្រើស​រើស​អាហារ​ដែលមានសុខភាពល្អ។ ប៉ុន្តែអ្វីដែលសំខាន់គឺការឃ្លាតឆ្ងាយពីអាហារមិនត្រឹមត្រូវ​ដែលអាច​បង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាម។ នោះដោយសារតែកាបូអ៊ីដ្រាតសាមញ្ញដូចជា​នំបុ័ង​ពណ៌ស​​និងសូដាដែលមានជាតិស្ករ ត្រូវបានបំបែកដោយរាងកាយទៅជាស្ករ​ដែលបន្ទាប់​មក​​ចូល​ក្នុងចរន្តឈាម។ ទោះបីជាអ្នកមិនមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមក៏ដោយ, អាហារ​ទាំងនេះ​អាចនាំទៅរកការប្រឆាំងនឹងអាំងស៊ុយលីនដែលមានន័យថាកោសិការបស់អ្នកមិនឆ្លើយតបទៅនឹងអាំងស៊ុយលីនដែលត្រូវបានផលិតដោយលំពែង។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអាហារ​ប្រាំពីរ​ដែលអ្នកគួរជៀសវាងដើម្បីគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមអោយបានល្អប្រសើរ។     


-បាយ
ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 អ្នកគួតែកាត់បន្ថយបរិមាណបាយសៗ ពី​អាហារ​របស់អ្នក។ នៅក្នុងការសិក្សាមួយដែលបានបោះពុម្ពផ្សាយនៅក្នុងខែមករាឆ្នាំ 2010 នៅ JAMA Internal Medicine, អ្នកស្រាវជ្រាវដែលមកពីសាកលវិទ្យាល័យសុខភាព Harvard បានរកឃើញថាអ្នកដែលទទួលទានបាយ5 ដងឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយ​សប្តាហ៍បាន​បង្កើន​ហា​និភ័យ​ក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។ ពេលដែលយើងកាត់​បន្ថយ​បរមាណបាយ​ មួយភាគបីដោយជំនួសដោយ​អង្ករពណ៌ត្នោត​របស់ពួក​គេបាន​បន្ថយ​ហានិភ័យ​ដល់ទៅ 16 ភាគរយ។ មូលហេតុគឺថាស្រូវសាលីមានជាតិសរសៃតិចតួចជា​ពិសេស​បើប្រៀបធៀប​ទៅ​នឹងអង្ករសំរូបនិងជាតិសរសៃអាច ជួយរក្សាកម្រិតជាតិស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម​អោយមានស្ថេរភាព។


-នំបុ័ងពណ៌ស
តើនរណាអាចគិតថាអាហារប្រចាំថ្ងៃនេះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម? បញ្ហា គឺ ថា ខ្លួនរបស់អ្នកឆាប់រំលាយផលិតផលដែលផលិតដោយម្សៅ ចម្រាញ់ដូចជា នំប៉័ង ពណ៌ ស ហើយការរំលាយអាហារលឿនអាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើង។ អ្នក ស្រាវជ្រាវ បានរកឃើញថាអ្នកដែលញ៉ាំគ្រាប់ធញ្ញជាតិច្រើននិងអ្នក ដែលញាំគ្រាប់ ធញ្ញជាតិ តិចរួមមាននំបុ័ងពណ៌សមានតិចតួចនៃខ្លាញ់រាងកាយដែលអាច បង្កឱ្យមាន ជំងឺបេះដូងនិងជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។


-សូដានិងភេសជ្ជៈផ្អែមផ្សេងទៀត
ដើម្បីរក្សាជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកក្នុងកម្រិតធម្មតាអ្នកគួតែចៀសវាងសូដានិងភេសជ្ជៈ ដែល មានជាតិស្ករ។ នៅក្នុងការវិភាគមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅខែវិច្ឆិកាឆ្នាំ 2010 នៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Diabetes Care អ្នកស្រាវជ្រាវ បានរកឃើញ ថាអ្នក ដែលផឹក ភេសជ្ជៈ ប្រភេទស្ករ 1 ឬ 2 ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃមានហានិភ័យខ្ពស់ដល់ 26% ចំពោះការវិវត្តទៅជា ជំងឺ ទឹកនោម ផ្អែមប្រភេទទី 2 ។ ការជំនួសភេសជ្ជៈសូដាឬភេសជ្ជៈ ដែលមាន ជាតិ ស្ករ ដោយទឹកឬ ទឹកសាឡាត់អាចជួយក្នុងការសម្រកទម្ងន់ផងដែរ។


-សាច់ក្រហម
អ្នកមិនចាំបាច់កាត់ផ្តាច់សាច់ក្រហមពីរបបអាហាររបស់អ្នកទាំងស្រុងនោះទេប៉ុន្តែការសិក្សាបានបង្ហាញថាការទទួលទានសាច់ច្រើន ដូចជាសាច់គោនិងកាកាវដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ អាចរួមចំណែកដល់ការវិវត្តនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។ ការស្រាវជ្រាវដែល ត្រូវបាន ចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី American Journal of Clinical Nutrition កាលពីខែតុលាឆ្នាំ 2011 បានបង្ហាញថាអ្នកដែលញ៉ាំសាច់កែច្នៃដូចជា​ hot dog សាច់ក្រកឬពីរបន្ទះ ក្នុងមួយ ថ្ងៃ អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមទ្វេដង។ អ្នកអាចបន្ថយហា និភ័យរបស់ អ្នកបាន យ៉ាងងាយស្រួលដោយការជំនួសការញាំសាច់ដែលមានជាតិសាច់ក្រហម ឬសាច់ កែច្នៃជាមួយនឹងប្រភពប្រូតេអ៊ីនដែលមានសុខភាពល្អដូចជាគ្រាប់ធញ្ជាតិឬផលិតផលទឹកដោះគោមានជាតិខ្លាញ់ទាប។


-អាហាររហ័ស (Fast Food)
អាហារឆ្អិនស្រាប់គឺជាល្បួងជាពិសេសនៅពេលដែលអ្នកស្រេកឃ្លានហើយប្រញាប់។ ប៉ុន្តែ អាហារ ឆ្អិនស្រាប់មានជាតិខ្លាញ់កាឡូរីនិងអំបិលខ្ពស់ដែលអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺ ទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 កាត់បន្ថយឱកាសនៃការ សម្រកទម្ងន់ និងបញ្ជូនជាតិ ស្ករក្នុង ឈាម ឡើងខ្ពស់។ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅខែមេសាឆ្នាំ 2011 នៅក្នុង ទស្សនាវដ្តីអាហារូបត្ថម្ភបានរកឃើញថាការញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់បានបង្កើនកម្រិត ជាតិស្ករក្នុងឈាមដល់ទៅ 32% ចំពោះអ្នកដែលមិនមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ កត្តា នេះក៏អាចបង្កើនសម្ពាធឈាមរបស់អ្នកដែលមានគ្រោះថ្នាក់ដល់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមផងដែរដែលនេះបើយោងតាមសមាគមAmerican Heart Association អ្នកទាំងនោះ ងាយនឹងស្លាប់ដោយសារជំងឺបេះដូងពី 2 ទៅ 4 ដងជាងអ្នក ដែលមិនមាន ជំងឺទឹក នោមផ្អែម។


-ម្ហូបអាហារខ្ចប់
វាមិនត្រូវបានគេដឹងច្បាស់ថាហេតុអ្វីបានជាមនុស្សមួយចំនួនមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ហើយខ្លះមិនមាននោះទេប៉ុន្តែទម្លាប់នៃការញ៉ាំមិនល្អគឺត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅ​នឹង​ស្ថាន​ភាពនេះ។ អាហារសំរន់និងអាហារនំបុ័ងដុតគួរតែមាននៅលើបញ្ជីអាហារដែលអ្នក​ជៀស​វាង​ដែរប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ឬចង់ជៀសវាងការវិវត្ត។ ដំបូង, អាហារទាំងនេះធ្វើឱ្យអ្នកពិបាកក្នុងការសំរេចបាននូវគោលដៅសម្រកទម្ងន់របស់អ្នក។ ទី 2 ពួកវាមានទំនោរទៅជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ អាចបង្កើនកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់និងបន្ថយ​កូឡេស្តេរ៉ុល​ល្អ​នៅ​ក្នុងឈាមរបស់អ្នកនិងអាចបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ សូម្បីតែបរិមាណ​ខ្លាញ់​តិច​តួចក៏អាច​មានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពដែរ។


-ទឹកដោះគោទាំងស្រុង

នៅពេលអ្នកគិតពីជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតសាច់ក្រហមនិងប៊ឺប្រហែលជាគិតវាមុនប៉ុន្តែផលិតផលទឹកដោះគោទាំងមូលត្រូវបានផ្ទុកដោយជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតដែលជាជនសង្ស័យសំខាន់ក្នុងស្ថានភាពដែលគំរាមកំហែងដល់ជីវិតដូចជាជំងឺបេះដូង។ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាអាហារ ដែល សម្បូរ ទៅដោយជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការធាត់និងភាពស៊ាំនៃ អាំង ស៊ុយលីន។ សូមប្តូរទៅផលិតផលទឹកដោះគោដែលមិនមានជាតិខ្លាញ់ឬដើម្បីទទួលបាន អត្ថប្រយោជន៍ទាំងអស់នៃជាតិកាល់ស្យូមដោយមិនមានគុណវិបត្តិនិងកាត់បន្ថយកាឡូរីដើម្បីជួយដល់ការសម្រកទម្ងន់។

ប្រភពដើម៖ everdayhealth.com

No comments:

Post a Comment

Recent Post