តើអាហារប្រភេទណាដែលអ្នកមិនគួទទួលទានដើម្បីកាត់បន្ថយបរិមាណជាតិស្ករក្នងសសៃឈាម
ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី
2
អ្នកដឹងអំពីសារៈសំខាន់នៃការជ្រើសរើសអាហារដែលមានសុខភាពល្អ។
ប៉ុន្តែអ្វីដែលសំខាន់គឺការឃ្លាតឆ្ងាយពីអាហារមិនត្រឹមត្រូវដែលអាចបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាម។
នោះដោយសារតែកាបូអ៊ីដ្រាតសាមញ្ញដូចជានំបុ័ងពណ៌សនិងសូដាដែលមានជាតិស្ករ ត្រូវបានបំបែកដោយរាងកាយទៅជាស្ករដែលបន្ទាប់មកចូលក្នុងចរន្តឈាម។
ទោះបីជាអ្នកមិនមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមក៏ដោយ, អាហារទាំងនេះអាចនាំទៅរកការប្រឆាំងនឹងអាំងស៊ុយលីនដែលមានន័យថាកោសិការបស់អ្នកមិនឆ្លើយតបទៅនឹងអាំងស៊ុយលីនដែលត្រូវបានផលិតដោយលំពែង។
ខាងក្រោមនេះគឺជាអាហារប្រាំពីរដែលអ្នកគួរជៀសវាងដើម្បីគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមអោយបានល្អប្រសើរ។
១-បាយ
ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី
2 អ្នកគួតែកាត់បន្ថយបរិមាណបាយសៗ ពីអាហាររបស់អ្នក។
នៅក្នុងការសិក្សាមួយដែលបានបោះពុម្ពផ្សាយនៅក្នុងខែមករាឆ្នាំ 2010 នៅ JAMA
Internal Medicine, អ្នកស្រាវជ្រាវដែលមកពីសាកលវិទ្យាល័យសុខភាព Harvard
បានរកឃើញថាអ្នកដែលទទួលទានបាយ5 ដងឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍បានបង្កើនហានិភ័យក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី
2 ។ ពេលដែលយើងកាត់បន្ថយបរមាណបាយ មួយភាគបីដោយជំនួសដោយអង្ករពណ៌ត្នោតរបស់ពួកគេបានបន្ថយហានិភ័យដល់ទៅ
16 ភាគរយ។ មូលហេតុគឺថាស្រូវសាលីមានជាតិសរសៃតិចតួចជាពិសេសបើប្រៀបធៀបទៅនឹងអង្ករសំរូបនិងជាតិសរសៃអាច
ជួយរក្សាកម្រិតជាតិស្ករនៅក្នុងឈាមអោយមានស្ថេរភាព។
២-នំបុ័ងពណ៌ស
តើនរណាអាចគិតថាអាហារប្រចាំថ្ងៃនេះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម?
បញ្ហា គឺ ថា ខ្លួនរបស់អ្នកឆាប់រំលាយផលិតផលដែលផលិតដោយម្សៅ ចម្រាញ់ដូចជា
នំប៉័ង ពណ៌ ស ហើយការរំលាយអាហារលឿនអាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើង។ អ្នក ស្រាវជ្រាវ
បានរកឃើញថាអ្នកដែលញ៉ាំគ្រាប់ធញ្ញជាតិច្រើននិងអ្នក ដែលញាំគ្រាប់ ធញ្ញជាតិ តិចរួមមាននំបុ័ងពណ៌សមានតិចតួចនៃខ្លាញ់រាងកាយដែលអាច
បង្កឱ្យមាន ជំងឺបេះដូងនិងជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។
៣-សូដានិងភេសជ្ជៈផ្អែមផ្សេងទៀត
ដើម្បីរក្សាជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកក្នុងកម្រិតធម្មតាអ្នកគួតែចៀសវាងសូដានិងភេសជ្ជៈ
ដែល មានជាតិស្ករ។ នៅក្នុងការវិភាគមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅខែវិច្ឆិកាឆ្នាំ 2010
នៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Diabetes Care អ្នកស្រាវជ្រាវ
បានរកឃើញ ថាអ្នក ដែលផឹក ភេសជ្ជៈ ប្រភេទស្ករ 1 ឬ 2 ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃមានហានិភ័យខ្ពស់ដល់
26% ចំពោះការវិវត្តទៅជា ជំងឺ ទឹកនោម ផ្អែមប្រភេទទី 2 ។
ការជំនួសភេសជ្ជៈសូដាឬភេសជ្ជៈ ដែលមាន ជាតិ ស្ករ ដោយទឹកឬ ទឹកសាឡាត់អាចជួយក្នុងការសម្រកទម្ងន់ផងដែរ។
៤-សាច់ក្រហម
អ្នកមិនចាំបាច់កាត់ផ្តាច់សាច់ក្រហមពីរបបអាហាររបស់អ្នកទាំងស្រុងនោះទេប៉ុន្តែការសិក្សាបានបង្ហាញថាការទទួលទានសាច់ច្រើន
ដូចជាសាច់គោនិងកាកាវដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់
អាចរួមចំណែកដល់ការវិវត្តនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។ ការស្រាវជ្រាវដែល ត្រូវបាន ចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី
American
Journal of Clinical Nutrition កាលពីខែតុលាឆ្នាំ 2011
បានបង្ហាញថាអ្នកដែលញ៉ាំសាច់កែច្នៃដូចជា hot dog សាច់ក្រកឬពីរបន្ទះ
ក្នុងមួយ ថ្ងៃ អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមទ្វេដង។ អ្នកអាចបន្ថយហា និភ័យរបស់
អ្នកបាន យ៉ាងងាយស្រួលដោយការជំនួសការញាំសាច់ដែលមានជាតិសាច់ក្រហម ឬសាច់ កែច្នៃជាមួយនឹងប្រភពប្រូតេអ៊ីនដែលមានសុខភាពល្អដូចជាគ្រាប់ធញ្ជាតិឬផលិតផលទឹកដោះគោមានជាតិខ្លាញ់ទាប។
៥-អាហាររហ័ស (Fast Food)
អាហារឆ្អិនស្រាប់គឺជាល្បួងជាពិសេសនៅពេលដែលអ្នកស្រេកឃ្លានហើយប្រញាប់។
ប៉ុន្តែ អាហារ ឆ្អិនស្រាប់មានជាតិខ្លាញ់កាឡូរីនិងអំបិលខ្ពស់ដែលអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺ
ទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 កាត់បន្ថយឱកាសនៃការ សម្រកទម្ងន់ និងបញ្ជូនជាតិ ស្ករក្នុង ឈាម
ឡើងខ្ពស់។ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅខែមេសាឆ្នាំ 2011 នៅក្នុង ទស្សនាវដ្តីអាហារូបត្ថម្ភបានរកឃើញថាការញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់បានបង្កើនកម្រិត
ជាតិស្ករក្នុងឈាមដល់ទៅ 32% ចំពោះអ្នកដែលមិនមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ កត្តា នេះក៏អាចបង្កើនសម្ពាធឈាមរបស់អ្នកដែលមានគ្រោះថ្នាក់ដល់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមផងដែរដែលនេះបើយោងតាមសមាគមAmerican
Heart Association អ្នកទាំងនោះ ងាយនឹងស្លាប់ដោយសារជំងឺបេះដូងពី 2
ទៅ 4 ដងជាងអ្នក ដែលមិនមាន ជំងឺទឹក នោមផ្អែម។
៦-ម្ហូបអាហារខ្ចប់
វាមិនត្រូវបានគេដឹងច្បាស់ថាហេតុអ្វីបានជាមនុស្សមួយចំនួនមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី
2 ហើយខ្លះមិនមាននោះទេប៉ុន្តែទម្លាប់នៃការញ៉ាំមិនល្អគឺត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងស្ថានភាពនេះ។
អាហារសំរន់និងអាហារនំបុ័ងដុតគួរតែមាននៅលើបញ្ជីអាហារដែលអ្នកជៀសវាងដែរប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី
2 ឬចង់ជៀសវាងការវិវត្ត។ ដំបូង, អាហារទាំងនេះធ្វើឱ្យអ្នកពិបាកក្នុងការសំរេចបាននូវគោលដៅសម្រកទម្ងន់របស់អ្នក។
ទី 2 ពួកវាមានទំនោរទៅជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ អាចបង្កើនកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់និងបន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលល្អនៅក្នុងឈាមរបស់អ្នកនិងអាចបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
សូម្បីតែបរិមាណខ្លាញ់តិចតួចក៏អាចមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពដែរ។
៧-ទឹកដោះគោទាំងស្រុង
នៅពេលអ្នកគិតពីជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតសាច់ក្រហមនិងប៊ឺប្រហែលជាគិតវាមុនប៉ុន្តែផលិតផលទឹកដោះគោទាំងមូលត្រូវបានផ្ទុកដោយជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតដែលជាជនសង្ស័យសំខាន់ក្នុងស្ថានភាពដែលគំរាមកំហែងដល់ជីវិតដូចជាជំងឺបេះដូង។
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាអាហារ ដែល សម្បូរ ទៅដោយជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការធាត់និងភាពស៊ាំនៃ
អាំង ស៊ុយលីន។ សូមប្តូរទៅផលិតផលទឹកដោះគោដែលមិនមានជាតិខ្លាញ់ឬដើម្បីទទួលបាន អត្ថប្រយោជន៍ទាំងអស់នៃជាតិកាល់ស្យូមដោយមិនមានគុណវិបត្តិនិងកាត់បន្ថយកាឡូរីដើម្បីជួយដល់ការសម្រកទម្ងន់។
ប្រភពដើម៖ everdayhealth.com
ប្រភពដើម៖ everdayhealth.com
No comments:
Post a Comment